Off

Omega-koncert segíti a bátaszéki templomot

Koncertkörútra indul Kóbor János és az Omega együttes. Ennek első állomása Bátaszék, aztán Magyarország és Európa több nagyvárosának dómjában lépnek fel.

Jótékonysági koncerttel segíti Kóbor János és az Omega együttes a bátaszéki Nagyboldogasszony-templom helyreállítását, a rockoratóriumot augusztus 17-én a templomban mutatják be.

A kezdeményezést csütörtökön, a jelenleg toronysisak nélkül álló templom előtt Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, miniszterelnök-helyettes, Udvardy György pécsi megyés püspök és a bátaszéki származású Kóbor János részvételével tartott sajtótájékoztatón jelentették be.

Kóbor János az MTI-nek elmondta: az oratórium zeneileg a barokk egyházi stílus felé nyit, és a hard rock helyett a meditatív, „Pink Floyd-os” vonal érvényesül benne. A templomokhoz méltó kompozíció készül, de közben rockzene marad – mondta, hozzátéve, hogy nem mellőzik majd az Omega-koncerteken jól ismert lézeres látványelemeket sem. „A produkció iránt már most komoly érdeklődés van Oroszországból, Németországból és a környező országokból is” – mondta a rockzenész, aki májusban magas orosz ortodox egyházi elismerésben részesült.

Semjén Zsolt a sajtótájékoztatón a jótékonysági koncertsorozatot a nemzeti összetartozás szempontjából is szimbolikusnak nevezte; mint mondta, a magyar kormány az Omega együttesnek 2013-ban adott Kossuth-díjjal kifejezte köszönetét azért a szolgálatért, amelyet a zenekar „a magyar nemzetnek tett”.

Sisak nélkül

A bátaszéki római katolikus templom életveszélyessé vált tornyának sisakját ez év április elején bontották le, majd a tornyot ideiglenesen lefedték. Az ország nyolcadik legmagasabb, 82,5 méter magas templomának eddigi megerősítése, illetve a bontás összesen 55 millió forintba került, amelyet a pécsi egyházmegye és a bátaszéki egyházközösség közösen finanszírozott. . Udvardy György már akkor jelezte, hogy az egyházmegye nem tud hasonló pénzügyi hátteret biztosítani az új torony megépítéséhez.

Érdekesség, hogy az 1899 és 1903 között épült templom toronysisakjának bontásánál több olyan elemet találtak, amelyeken az egykori építtetők nevei olvashatók. Azt az épületelemet, amelyen Kóbor János egyik felmenőjének neve szerepel, a város a rockzenésznek ajándékozta.

Forrás: http://mno.hu/belfold/omega-koncert-segiti-a-bataszeki-templomot-1166762

 

 

 

Olcsó szállást keres? Bonyhád 15 km-re található bátaszéktől. A koncert ideje alatt szállást biztosítunk, kiadó szobák, étterem várja kedves vendégeinket. A szobákkal, szobafoglalással, szállással kapcsolatos további információkat itt találja: Kiadó szobák